Greengiving haalt non-woven tassen uit assortiment

 

We hebben besloten te stoppen met de verkoop van non-woven tassen. Hoewel non-woven tassen nog altijd beter zijn dan plastic tasjes, zijn er inmiddels steeds betere alternatieven ter vervanging van de plastic wegwerptassen, bijvoorbeeld katoenen tassen, fairtrade katoenen tassen of andere eco tassen. Greengiving hanteert een kritische productselectie en focust op de meest duurzame alternatieven voor plastic. Dat betekent dat non-woven tassen niet meer in ons productassortiment passen.
 

Non-woven tassen vs. katoenen tassen

Voor veel mensen is het verschil tussen non-woven tassen en katoenen tassen niet echt duidelijk. We leggen het in de volgende alinea's graag nog even uit.

 

Non-woven tassen

Non-woven (vliesstof) wordt direct gemaakt van vezels, zonder dat er eerst garen van worden gemaakt. Daardoor kan er een stap in het productieproces worden overgeslagen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal goedkoop gemaakt kan worden, waardoor deze tassen zeer aantrekkelijk zijn voor promotionele doeleinden. Verder is het materiaal erg licht en makkelijk schoon te vegen. Non-woven tassen zijn herbruikbaar, maar een stuk minder duurzaam dan katoen, dat echt een natuurproduct is. Daarnaast is non-woven minder geschikt voor gedetailleerde bedrukkingen. Hierdoor komen details in de bedrukking vaak minder sterk over. 
 

Katoenen tassen

Katoen is voor velen een bekender materiaal. Bij Greengiving bestaat het grootste gedeelte van het aanbod tassen uit katoenen tassen. En dat is niet voor niets. Katoen bestaat uit zachte, eencellige vezels, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeien. Deze vezels worden tot draden gesponnen waarvan zacht, luchtdoorlatend textiel wordt gemaakt. Katoenen tassen hebben als voordeel dat ze erg sterk zijn en ten opzichte van non-woven tassen veel gedetailleerder te bedrukken zijn. Doordat katoenen tassen erg sterk zijn, kunnen deze tassen enorm lang mee. Katoen is dus een duurzaam natuurproduct met een lange levensduur. We realiseren ons ook dat er nadelen kleven aan katoen, bijvoorbeeld het waterverbruik. Daarom kijken we ook wat betreft katoen steeds naar betere opties. Denk aan Fairtrade, organisch katoen of gerecycled katoen. Zo gaan we stap voor stap verder naar de duurzame top.

 

Waarom kiezen voor katoenen tassen in plaats van non-woven tassen?

Om de duurzaamheidsclaim waar te maken, heeft Greengiving ervoor gekozen om te focussen op (Fairtrade) katoenen tassen en non-woven tassen uit het assortiment te halen.
Dit waren onze overwegingen:
 

  • Het productieproces van non-woven tassen is heel lastig in kaart te brengen. Met Fairtrade katoenen tassen of tassen van gerecycled katoen is dit bijvoorbeeld wel mogelijk. 
  • Non-woven tassen zijn duurzamer dan gewone plastic tasjes, omdat ze herbruikbaar zijn. Maar daar houdt het wat betreft duurzaamheid wel op. Dit in tegenstelling tot katoen, dat echt een hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar natuurproduct is.
  • Katoenen tassen zijn veel sterker dan non-woven tassen. Dit komt omdat non-woven tassen niet geweven zijn en daardoor veel sneller scheuren/slijten dan katoenen tassen. Dit komt de levensduur natuurlijk niet ten goede. Oftewel: katoenen tassen zijn veel sterker en gaan daardoor veel langer mee, wat weer beter is voor het milieu. 

 

Non-woven tassen bedrukken

Vanaf nu is het dus niet meer mogelijk om bij Greengiving non-woven tassen te laten bedrukken. Ben je op zoek naar een goed alternatief voor de plastic wegwerptassen? Dan raden wij aan om te kiezen voor katoenen tassen, waarbij Fairtrade katoen natuurlijk een nóg beter alternatief is. Katoenen tassen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, prijsklasses en kleuren...voor ieder wat wils! Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons. Onze specialisten helpen je graag verder!