Alles over het aanleveren van bestanden

Wat zijn de aanleverspecificaties voor de bedrukking?

Drukbestanden kun je uploaden in de volgende formaten:

 • Vector .AI bestand (Adobe Illustrator)
 • Vector .EPS bestand
 • Vector .PDF bestand
 • .SVG bestand
 • JPEG of PNG (let op: dit kan alleen in bepaalde gevallen, bijv. groeipapier)

Wij werken dus alleen met vectorbestanden. Een vectorbestand is een grafische afbeelding, opgebouwd uit vectoren, die oneindig vergroot of verkleind kan worden, zonder dat de afbeelding scherpte verliest. Daarom zijn deze bestanden het meest geschikt bij het opmaken van drukwerk. Lees in onze blog alles over het aanleveren van drukbestanden.

Wat is een vectorbestand en hoe kom ik daaraan?

Een vectorbestand is een grafische afbeelding, opgebouwd uit vectoren, die oneindig vergroot of verkleind kan worden, zonder dat de afbeelding scherpte verliest. Daarom zijn deze bestanden het meest geschikt bij het opmaken van drukwerk. Vectorbestanden hebben als bestandsformat .PDF, .EPS, .SVG of .AI.

 

Je kunt een vectorbestand vaak opvragen bij de ontwerper van je logo. Heb je geen vector logo? Onze collega’s kunnen hierbij helpen en eventueel je logo (laten) omzetten tegen een vergoeding. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Hoe zet ik een tekst om naar lettercontouren?

Je logo of tekst staat meestal in een specifiek lettertype, dat onderdeel is van je huisstijl. Elk lettertype heeft een eigen bestand, maar niet al deze bestanden staan op onze computer. Als jouw lettertype-bestand níet in ons systeem staat, wordt de tekst automatisch omgezet naar een ander lettertype. De tekst op de drukproef ziet er dan anders uit en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom werken we met lettercontouren (outlines). Daarbij wordt er als het ware een afbeelding gemaakt van het lettertype. Als je dit bestand naar ons stuurt, zien wij exact hetzelfde lettertype.

 

In Adobe Illustrator en InDesign kun je de tekst omzetten naar lettercontouren door de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op ‘Tekst’ > ‘Lettercontouren’ (of gebruik Ctrl + Shift + O). Sla dit bestand op en stuur het naar ons. Hulp nodig? Laat het ons weten!

Ik kan mijn .EPS of .AI bestand niet openen, wat nu?

Geen zorgen, wij kunnen deze bestanden wel openen omdat we werken met Adobe programma's. Als je geen Adobe (of andere speciale ontwerpprogramma's) op je computer hebt staan, kun je .EPS en .AI bestanden inderdaad niet openen. Je kunt deze bestanden dus gewoon naar ons mailen of uploaden in de portal.

Hoe lever ik mijn artwork inclusief gekoppelde bestanden aan?

Als er in je drukbestand meerdere dingen zijn samengevoegd, moet je deze opslaan inclusief gekoppelde bestanden. Anders kunnen er delen wegvallen. Op deze manier gaat het opslaan in zijn werk:

 

 • Open het bestand in Adobe Illustrator
 • Klik op 'Opslaan als' en 'Opslaan'
 • Je krijgt dan een melding met Illustrator opties
 • Vink dan onder 'Opties' aan: Inclusief gekoppelde bestanden

 

 

 

 

 

Hoe lever ik persoonsnamen aan? (voor bijv. Doppers)

Lever de namen als lijst in een Excelbestand aan, dan zorgen wij dat de namen goed bedrukt worden.

Wanneer kan ik mijn bestanden aanleveren?

 • Direct online bij je offerteaanvraag of bestelling. 
 • In reactie op de mail ‘kopie offerteaanvraag’ of ‘kopie bestelling’. 
 • In een mail naar info@greengiving.nl onder vermelding van je bedrijfsnaam en het offerte- of ordernummer. 

Hoe kan ik meerdere bestanden tegelijkertijd uploaden?

Door bij het selecteren de “ctrl” toets in te houden selecteer je meerdere bestanden tegelijk. Lukt het niet, dan kun je ook een mail sturen met de drukbestanden.

In welke gevallen kan ik een JPEG of PNG aanleveren?

Dat kan voor een aantal producten die digitaal bedrukt worden (bijv. groeipapier). Voor de overige druktechnieken kan dit niet, omdat voor een mindere drukkwaliteit zorgt.

 

Wil je weten of het aanleveren van een JPEG of PNG bij jouw bestelling mogelijk is? Neem dan contact met ons op.

Kunnen er meerdere logo's op mijn geschenk worden bedrukt?

Op zich is dat geen probleem, zolang het formaat maar binnen de drukafmetingen blijft. Als de kleuren van beide logo's (of logo en tekst) hetzelfde zijn, komen er geen extra kosten bij.

Moet ik PMS-kleurcodes of CMYK-kleurcodes hanteren?

Voor een- en meerkleurige bedrukking maken wij doorgaans gebruik van een PMS-kleurcode. Full colour artwork kan ook aangeleverd worden met CMYK-kleuren. Weet je niet welke PMS-kleuren worden gebruikt in jouw logo? Wij helpen je graag!

 

Je kunt deze kleuren ook bekijken op www.greengiving.nl/pms. Let op: de kleur inkt van de PMS-kleur is altijd hetzelfde. Het materiaal van het product kan de inkt op verschillende manieren opnemen, waardoor er kleurverschil kan ontstaan.

 

Lees in onze blog over drukbestanden alles over PMS en CMYK.

Wat zijn de aanleverspecificaties voor mijn groeipapier ontwerp?

 • Lever je ontwerp aan in een van de volgende bestandsformaten: .AI, .EPS, .PDF, JP(E)G of PNG. Zorg ervoor dat de grootte van het bestand klopt met het papierformaat en de afmetingen van het drukgebied.
 • We kunnen maximaal 30% van het groeipapier bedrukken. Lever daarom geen ontwerp aan met volvlakken. Dit zijn foto's, afbeeldingen en ontwerpen die een groot gedeelte van het drukgebied of het volledige drukgebied met inkt beslaan. De combinatie van de structuur van het groeipapier en hoge inktdekking van volvlakken kan bij het printen voor strepen zorgen.
 • Aflopend bedrukken is alleen mogelijk bij de A4, A5 en A6 formaten van het 200-grams groeipapier. Houd voor de overige formaten die niet aflopend bedrukt kunnen worden dus altijd een witte rand van minimaal 3 mm aan.

Je antwoord nog niet gevonden?

Kies hieronder onze eerste hulp bij brandende vragen