Alles over het aanleveren van bestanden

Wat zijn de aanleverspecificaties voor de bedrukking?

Drukbestanden kunt u uploaden in de volgende formaten:

  • Vector .AI bestand (Adobe Illustrator)
  • Vector .EPS bestand
  • Vector .PDF bestand
  • JPEG of PNG (let op: dit kan alleen in bepaalde gevallen, bijv. groeipapier)

Een vectorbestand is een grafische afbeelding, opgebouwd uit vectoren, die oneindig vergroot of verkleind kan worden, zonder dat de afbeelding scherpte verliest. Daarom zijn deze bestanden het meest geschikt bij het opmaken van drukwerk.

Wat is een vectorbestand en hoe kom ik daaraan?

Een vectorbestand is een grafische afbeelding, opgebouwd uit vectoren, die oneindig vergroot of verkleind kan worden, zonder dat de afbeelding scherpte verliest. Daarom zijn deze bestanden het meest geschikt bij het opmaken van drukwerk.

 

U kunt een vectorbestand vaak opvragen bij de ontwerper waar u het logo heeft laten ontwerpen. Heeft u geen vector logo? Onze collega’s kunnen u hierbij helpen en eventueel uw logo (laten) omzetten tegen een vergoeding. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Hoe zet ik een tekst om naar lettercontouren?

Uw logo of tekst staat meestal in een specifiek lettertype, dat onderdeel is van uw huisstijl. Elk lettertype heeft een eigen bestand, maar niet al deze bestanden staan op onze computer. Als uw lettertype-bestand níet in ons systeem staat, wordt de tekst automatisch omgezet naar een ander lettertype. De tekst op de drukproef ziet er dan anders uit en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom werken we met lettercontouren (outlines). Daarbij wordt er als het ware een afbeelding gemaakt van het lettertype. Als u dit bestand naar ons stuurt, zien wij exact hetzelfde lettertype.

 

In Adobe Illustrator en InDesign kunt u de tekst omzetten naar lettercontouren door de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op ‘Tekst’ > ‘Lettercontouren’ (of gebruik Ctrl + Shift + O). Sla dit bestand op en stuur het naar ons. Hulp nodig? Laat het ons weten!

Wanneer kan ik mijn bestanden aanleveren?

  • Direct online bij uw offerteaanvraag of bestelling. 
  • In reactie op de mail ‘kopie offerteaanvraag’ of ‘kopie bestelling’. 
  • In een mail naar info@greengiving.nl onder vermelding van uw bedrijfsnaam en het offerte- of ordernummer. 

Hoe kan ik meerdere bestanden tegelijkertijd uploaden?

Door bij het selecteren de “ctrl” toets in te houden selecteert u meerdere bestanden tegelijk. Lukt het niet, dan kunt u ook een mail sturen met de drukbestanden.

In welke gevallen kan ik een JPEG of PNG aanleveren?

Dat kan voor een aantal producten die digitaal bedrukt worden (bijv. groeipapier). Voor de overige druktechnieken kan dit niet, omdat voor een mindere drukkwaliteit zorgt.

 

Wilt u weten of het aanleveren van een JPEG of PNG bij uw bestelling mogelijk is? Neem dan contact met ons op.

Moet ik PMS-kleurcodes of CMYK-kleurcodes hanteren?

Voor een- en meerkleurige bedrukking maken wij doorgaans gebruik van een PMS-kleurcode. Full colour artwork kan ook aangeleverd worden met CMYK-kleuren. Weet u niet welke PMS-kleuren worden gebruikt in uw logo? Wij helpen u graag!

 

U kunt deze kleuren ook bekijken op www.greengiving.nl/pms. Let op: de kleur inkt van de PMS-kleur is altijd hetzelfde. Het materiaal van het product kan de inkt op verschillende manieren opnemen, waardoor er kleurverschil kan ontstaan.

Ik kom verschillende druktechnieken tegen. Kunnen jullie daar meer over vertellen?

Zeker kan dat. In deze blog leest u alles over tampondruk, zeefdruk, lasergraveren en digitaal drukwerk.

Uw antwoord nog niet gevonden?

Kies hieronder onze eerste hulp bij brandende vragen