• 15 februari 2022
  • leestijd 3 min.

Drukbestand aanleveren: tips voor een perfecte bedrukking

Bij het bedrukken van je duurzame geschenken komen technische termen om de hoek kijken. Zo vragen we om vectorbestanden en PMS-kleuren, en hebben we het over afloop en volvlakken. In deze blog lees je alles over de vaktermen rondom bedrukken en geven we je tips voor het aanleveren van drukbestanden.

Wat zijn PMS-kleuren? 

PMS staat voor Pantone Matching System. Dit is een kleurensysteem waarin elke unieke kleur een eigen nummer krijgt. Omdat deze nummering wereldwijd bekend is, zijn de kleuren van je drukwerk bij elke drukkerij precies hetzelfde. Kies uit de PMS-kleurenwaaier welke kleuren je wilt, leg deze nummers vast en je hebt altijd hetzelfde resultaat! PMS-kleuren zijn belangrijk bij drukwerk met weinig kleuren, bijvoorbeeld een logo dat uit 1 of 2 kleuren bestaat.

 

PMS-kleurenwaaier

 

Zo vind je de PMS-kleuren van je logo 

Weet je de PMS-kleuren van je logo nog niet? Bekijk de PMS-kleurenwaaier en zoek de kleuren van jouw logo of ontwerp. Schrijf de nummers direct op, dan hoef je een volgende keer niet meer te zoeken.

 

Het verschil tussen PMS en CMYK (full colour) 

PMS wordt over het algemeen gebruikt bij drukwerk waarin weinig kleuren voorkomen. Bij drukwerk met meerdere kleuren wordt vaak gebruik gemaakt van CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key), oftewel full colour. Dit is opgebouwd uit vier kleuren die worden gemengd tijdens het drukken. Hierdoor is het resultaat minder voorspelbaar dan bij PMS, maar kunnen er wel meer verschillende kleuren worden gedrukt. Full colour is geschikt voor foto’s of logo’s met kleurverloop of meerdere kleuren.

 

Zo kom je aan een CMYK-drukbestandCMYK

Bij een full colour bedrukking (zoals bij Doppers) lever je je logo of ontwerp dus aan in CMYK. In Adobe Photoshop ga je daarvoor naar Afbeelding > Modus > CMYK. In Adobe Illustrator ga je naar Bestand > Documentkleurmodus > CMYK-kleur.

 

Wat is een vectorbestand?  

Bij het aanleveren van je logo vragen wij om een vectorbestand. Dit is een grafische afbeelding die is opgebouwd uit vectoren. Een vectorafbeelding kan (in tegenstelling tot een pixelbestand zoals JPG en PNG) oneindig vergroot of verkleind worden terwijl alle details scherp blijven. Veelgebruikte vectorbestandsformaten zijn AI, EPS of PDF. Maar let op: niet alle AI, EPS, of PDF-bestanden zijn per definitie vectorieel. Je kunt dit checken door de afbeelding te vergroten: als het scherp blijft, heb je een vectorbestand. Wordt het bestand onscherp en zie je rasters? Dan is het een pixelbestand. 

 

Zo kom je aan een vectorbestand 

  • Vraag het op bij de ontwerper van je logo, zij kunnen dit snel voor je regelen. 

  • Open je afbeelding in Adobe Illustrator of InDesign en trek de afbeelding handmatig over. Sla hem vervolgens op als AI, EPS of PDF. Dit vereist wel enige ervaring met ontwerpprogramma's. 

  • Kom je er niet uit? Laat het ons weten, misschien kunnen wij je helpen!

 

Wat zijn lettercontouren? 

Een logo of tekst staat meestal in een specifiek lettertype, dat onderdeel is van de huisstijl. Elk lettertype heeft een eigen bestand, maar niet al deze bestanden staan op onze computer. Als je lettertype-bestand níet in ons systeem staat, wordt de tekst automatisch omgezet naar een ander lettertype. De tekst op de drukproef ziet er dan anders uit en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom werken we met lettercontouren (outlines). Daarbij wordt er als het ware een afbeelding gemaakt van het lettertype. Als je dit bestand naar ons stuurt, zien wij exact hetzelfde lettertype. 

 

Zo zet je een tekst om in lettercontouren 

In Adobe Illustrator en InDesign kun je de tekst omzetten naar lettercontouren door de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op Tekst > Lettercontouren (of gebruik Ctrl + Shift + O). Sla dit bestand op en stuur het naar ons. Hulp nodig? Laat het ons weten!

 

Hoe moet ik mijn drukbestanden aanleveren? 

We hebben per product op een rijtje gezet hoe je je bestand moet aanleveren:  

Aanleveren drukbestanden

Snijtekens en snijlijnen 

Drukwerk zoals groeipapier moet gesneden worden. Hier kun je bij het aanleveren van je bestand al rekening mee houden door snijtekens en snijlijnen toe te voegen. Dit kun je makkelijk doen in programma’s zoals Adobe InDesign en Illustrator. Snijlijnen en snijtekens herken je vaak aan de zwarte lijntjes op de hoeken of om het bestand. Door ze op de juiste plek te zetten, voorkom je lelijke witte snijranden of weggevallen delen. 

 

Wat zijn volvlakken? 

Aangezien een product als groeipapier vol ‘hobbelige’ zaden zit, is het bedrukken van vlakken die een groot gedeelte van het drukgebied of zelfs het volledige drukgebied met inkt beslaan niet mogelijk. Hierdoor kunnen namelijk strepen door het vlak heen ontstaan, wat niet mooi is. We raden daarom aan om maximaal 30% van het groeipapier te bedrukken.  

 

Wat is een aflopende bedrukking? 

Bij aflopende bedrukking worden foto's, tekst of illustraties helemaal tot de rand van het papier bedrukt. Het is bij ons mogelijk om groeipapier aflopend te bedrukken. We vragen altijd om een witte rand van minimaal 3mm aan te houden bij je ontwerp. 

 

Hulp nodig?

Je bent nu hopelijk wat wijzer geworden en klaar om een bestelling te plaatsen bij Greengiving. Als je toch ergens tegenaan loopt of iets niet begrijpt, staan wij natuurlijk klaar om je te helpen!