• 30 april 2018
  • leestijd 4 min.

Hoe duurzaam is hout eigenlijk?

Bij verschillende producten op deze website kom je het tegen in de beschrijving: het product is van hout en dús is het duurzaam. Kun je die lijn wel trekken, met het oog op het kappen van regenwouden en alle narigheid die daarmee gepaard gaat? Jazeker, en in deze blog leggen we uit waarom.

Duurzame houtkap

Hout als grondstof is duurzaam, omdat bomen na 20 tot 120 jaar geoogst kunnen worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen ze voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron. Tegenwoordig is eigenlijk alle legale houtkap duurzaam, omdat er weer nieuwe bomen worden geplant. Illegale houtkap is een ander verhaal, omdat dat wél regenwouden uitput. Maar wees gerust, het hout van alle producten op onze website is legaal gekapt en is daarmee bijna altijd FSC of PEFC gecertificeerd.

 

CO2 neutraal

Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen, gemiddeld 0,9 ton CO2 per m3. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig wat dus leidt tot een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Ook heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur. Daarnaast is geen enkel ander materiaal zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces hoeft namelijk geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Als hout niet wordt gerecycled, kan het worden verbrand om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal. Wat je ook wel eens ziet staan in productteksten en wat dus ook een groot voordeel is van hout, is dat het biologisch afbreekbaar is. Hierdoor worden toekomstige generaties niet met ons afval opgescheept.

 

Dus wil je je CO2-uitstoot verminderen en ontbossing tegengaan? Dan is de keuze voor (duurzaam) hout een heel logische! Onze duurzame missie zorgt ervoor dat je bij Greengiving wat dat betreft goed zit. Ga je voor ons houten potlood, een powerbank of toch een houten tol?