• 20 februari 2024
  • leestijd 3 min.

Zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar? (update 2024)

2024 update | Drinkflesjes, katoenen tassen of bamboe opladers... Relatiegeschenken zijn altijd leuk om klanten te bedanken en tegelijkertijd je bedrijf onder de aandacht te brengen. Toch moeten de kosten van de geschenken worden ingevoerd in de administratie. Gelukkig zijn er verschillende belastingregels die misschien wel in jouw voordeel werken. Wij zochten het voor je uit.

Definitie relatiegeschenk


Je weet vast wel wat we met een relatiegeschenk bedoelen, maar voor de belastingregels is het belangrijk om deze term goed te definiëren. Een relatiegeschenk is:

 

  • incidenteel (niet structureel)
  • een gift (zonder tegenprestatie)

Maar wanneer kun je een incidentele gift van de belasting aftrekken en wanneer niet? En hoe zit het met het verschil tussen een promotioneel geschenk en geschenken voor je personeel? Wij zetten het hier op een rijtje. 


Relatiegeschenken voor promotie en werving


Als je een relatiegeschenk inzet ter promotie of om nieuwe klanten te werven, dan valt dit onder reclamekosten. Deze kosten zijn volledig aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld aan katoenen tasjes, flyers of pennen die je weggeeft op een beurs of evenement om je bedrijf te promoten.


Relatiegeschenken voor je medewerkers


Als je een geschenk geeft aan je medewerkers, zijn twee regelingen van belang. In het kort:

  • Je mag de btw over geschenken terugvragen als het totaalbedrag aan geschenken per persoon per jaar niet meer dan €227,- bedraagt.
  • De werkkostenregeling (WKR): in 2024 is de vrije ruimte over je fiscale loon t/m €400.000 1,92%. 

De eerste regeling in dit rijtje spreekt voor zich. Als je per medewerker maximaal het bedrag van €227,- per jaar uitgeeft aan geschenken, mag je de btw aftrekken van de belasting. Hierbij gaat het om de voorbelasting.

 

De werkkostenregeling (WKR) gaat over alles wat aan een werknemer wordt gegeven als loon over het werk, dus óók geschenken. Hier is een vrije ruimte voor vastgesteld, waarbij alles onbelast mag worden gegeven. In 2024 is de vrije ruimte over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom van een organisatie 1,92%. Boven dat bedrag geldt een vrije ruimte van 1,18%.  


Relatiegeschenken voor je klanten en relaties


Dan zijn er ook nog de relatiegeschenken voor bestaande klanten en relaties. Hierbij zijn een aantal onderdelen van belang.

 

Volgens de belasting vallen deze relatiegeschenken onder de noemer representatiekosten: kosten die je als ondernemer maakt om je bedrijf te presenteren. Die vallen weer onder zakelijke kosten, wat betekent dat ze deels aftrekbaar zijn. Dit hangt af van het soort bedrijf wat je hebt, wat je aanschaft en hoeveel representatiekosten je hebt. Mocht je grote cadeaus geven, dan is het de moeite waard om dit verder te onderzoeken. 

 

Maar, ook hierbij geldt dat je de btw mag aftrekken als voorbelasting als je maximaal €227,- per relatie per jaar uitgeeft aan relatiegeschenken.

 

Bouwen aan een duurzame onderneming


Welk belastingvoordeel je ook hebt, relatiegeschenken zijn zéker de moeite waard. Door het geven van geschenken werk je aan een goede naamsbekendheid, laat je waardering zien aan je medewerkers en versterk je goede connecties met relaties. Allemaal belangrijke stappen in het bouwen van een relevante en duurzame onderneming. 
 

Alle wijzigingen aan deze blog zijn voorbehouden.