• 31 mei 2021
  • leestijd 5 min.

Technieken voor het bedrukken van geschenken

Bij Greengiving kun je producten bedrukken en personaliseren, dat is net zo eenvoudig als het klinkt. Nu zijn er verschillende technieken en manieren waarmee een product gepersonaliseerd kan worden. Denk aan tampondruk, zeefdruk en lasergraveren, of een wikkel of sticker. In deze blog zetten we al onze druktechnieken op een rijtje. Zo weet je precies wat geschikt is voor welk product en wat je het best kunt kiezen voor jouw relatiegeschenken!

Druktechnieken

 

Tampondruk

We beginnen maar gelijk met een veelgebruikte druktechniek: de tampondruk. Hierbij wordt je logo met een rubberen stempel (de tampon) op het product aangebracht. Elke stempel heeft een andere kleur. Een logo met vier kleuren wordt dus door vier verschillende stempels bedrukt. Met de tampon kan praktisch elke vorm worden bedrukt. De stempel is alleen niet heel groot, waardoor vooral kleine drukoppervlakken worden bedrukt. Deze druktechniek wordt vaak toegepast bij USB-sticks en pennen.

 

Digitaal drukwerk

Bij digitaal drukwerk worden je bestanden direct omgezet naar drukwerk. Oftewel: jouw bestand wordt rechtstreeks naar de digitale pers gestuurd. Bij offset drukwerk is dat niet mogelijk, omdat offset persen drukplaten nodig hebben. Die moeten eerst worden aangemaakt voordat er kan worden gedrukt. Digitaal drukwerk gebeurt vaak full colour en is vooral bij kleine oplagen erg goedkoop omdat er geen opstartkosten zijn. Ook is digitaal drukwerk erg snel klaar. Deze techniek wordt o.a. gebruikt bij Dopperskatoenen tassen en zaadzakjes.

 

Zeefdruk

De zeefdruk is een ambachtelijke manier van bedrukken die veel gebruikt wordt door kunstenaars als Andy Warhol. Het principe van het drukproces is dat de inkt door de zeef wordt geperst met een rakel. Deze druktechniek wordt gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Voor een uitgebreide uitleg met plaatjes kun je hier kijken, wie weet is het een leuk projectje! Tassen van katoen, non-woven en jute worden vaak met een zeefdruk bedrukt, net als textiel.

 

Blinddruk

Blinddruk (oftewel 'preegdruk') is een techniek waarbij geen inkt wordt gebruikt. Bij deze al vrij oude techniek wordt door middel van een drukpers een reliëf in het materiaal aangebracht. Dit materiaal kan papier zijn, maar ook dun metaal of leer (zoals schrijfmappen). Een blinddruk is ideaal om bepaalde onderdelen in je ontwerp eruit te laten springen. Je kunt zelfs kiezen of je het reliëf omhoog wil laten komen of juist in het materiaal wil persen. Blinddruk wordt o.a. gebruikt bij leren schrijfmappen.

 

Transferdruk

Transferdruk is een veelgebruikte techniek bij textiel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een transferpers. De opdruk wordt door middel van een transfer – dit kan bijvoorbeeld folie of papier zijn – op het product aangebracht. Daarna wordt het product samen de transfer in een pers op hoge temperatuur en onder hoge druk tegen elkaar geperst. Daardoor hecht de transfer zich vast aan het textiel. Je komt transferdruk tegen bij onder andere paraplu's en full colour tassen.

 

Technieken voor personaliseren

Naast druktechnieken zijn er andere manieren om je relatiegeschenken een persoonlijk tintje te geven. 

 

Lasergraveren

Lasergraveren is een techniek waarbij het ontwerp in het materiaal wordt gegraveerd. Dit gebeurt door middel van een computergestuurde laser die de kleur van het oppervlak van het materiaal verandert. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de soort ondergrond, de sterkte van de laserstraal en de lasermachine zelf. Een lasergravering heeft een altijd een luxe uitstraling, waardoor de druktechniek geliefd is voor producten als snijplanken. Exclusief bij Greengiving is het graveren van allerlei soorten fruit, zoals appels, sinaasappels en kiwi’s. 

 

Full colour sticker

Veel producten in ons assortiment kunnen worden voorzien van een sticker. We hebben het dan over een full colour sticker, zodat het niet uitmaakt hoeveel kleuren de opdruk is. Je kunt op deze sticker bijvoorbeeld je logo of ander ontwerp laten bedrukken. Producten die bestickerd kunnen worden zijn o.a. papieren tasjes, fruit, Tiny Tony's, Schulp vruchtensap en potjes streekhoning.

 

Full colour wikkel

Erg populair zijn de Tony's Chocolonely repen met full colour wikkel. Zowel de grote als de kleine repen kunnen omwikkeld worden. Je kunt de wikkel helemaal zelf ontwerpen met behulp van een template. Hiermee maak je een prachtig persoonlijk geschenk, bedankje of attentie. Op de wikkel is ruimte genoeg voor je logo en tekst, dus je boodschap overbrengen gaat zeker lukken!

 

Doming sticker

Doming stickers hebben een bijzonder 3D effect vanwege de transparante epoxyharslaag. Hierdoor ontstaat een doorzichtige bolling die een exclusieve uitstraling heeft. Een prachtige manier om reclame te maken. Bij Greengiving kun je bijvoorbeeld een senz° paraplu voorzien van een doming sticker.

 

De verschillende druk- en personalisatietechnieken zijn je vast allemaal een stuk duidelijker geworden! Wanneer je nog vragen hebt over de toepassing van (een van) de druktechnieken op een product, neem dan gerust contact op met een van onze productspecialisten. Wij helpen je graag!